English Español Français Русский Português 中文(简体) 中文(繁體)
Βιβλικές Αναφορές
> Βιβλικές Αναφορές > Ιστορικά Προηγούμενα > Κείμενα και Παραπομπές > Σύγχρονες Τάσεις
> Αρχική > Βιβλικές Αναφορές > Εκκλησία > Ο Ποιμένας, η Κοινωνία και ο Δημόσιος Βίος > Χαρτογραφώντας το έδαφος: Ο ποιμένας, ο πολιτισμός και το δημόσιο καθήκον
> Κατηγορία

Χαρτογραφώντας το έδαφος: Ο ποιμένας, ο πολιτισμός και το δημόσιο καθήκον

Οι ποιμένες και οι εκκλησιαστικοί ηγέτες έχουν μια διπλή υποχρέωση∙ με την Αγία Γραφή στο ένα χέρι και την εφημερίδα στο άλλο, πρέπει να μοχθούν ώστε να είναι καλοί ερμηνευτές και των ιερών γραφών και του πολιτισμού. Μεγάλο μέρος του χρόνου τους, τόσο από του άμβωνος όσο και εκτός, πρέπει να είναι αφιερωμένο στο να καθοδηγήσουν τους Χριστιανούς πώς να εφαρμόζουν στη ζωή τους τις αρχές της Βίβλου. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι οι Χριστιανοί οι οποίοι γνωρίζουν καλά τις Γραφές όχι μόνο δεν θα μένουν σιωπηλοί, αλλά θα μπορούν να εμπλακούν ενεργά σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και τον πολιτισμό, πεπεισμένοι ότι η Αγία Γραφή μιλά για όλες τις πτυχές της ζωής.

Όσοι καλούνται στη διακονία του Λόγου του Θεού συχνά διαπομπεύονται στα ΜΜΕ και στην κουλτούρα λαϊκής κατανάλωσης. Όσοι ζουν την ζωή τους σύμφωνα με τις βιβλικές πεποιθήσεις τους θεωρούνται είτε γελοίοι είτε μισαλλόδοξοι. Κι ενώ μερικές φορές ορθά «λογίζονται άφρονες» για χάρη του Κυρίου, όπως και ο απ. Παύλος, οι προκαταλήψεις του πολιτισμού μας ενάντια στη θρησκεία της Αγίας Γραφής καθιστά ακόμη πιο σημαντικό για όσους ασχολούνται με το έργο του Θεού να διατηρούν την καλή τους φήμη τόσο εντός της Εκκλησίας όσο και εκτός αυτής. Η ακεραιότητα και η αξιοπιστία πρέπει να περιφρουρούνται.

Ενόψει όλων αυτών των προκλήσεων, η εμπλοκή τους στον σύγχρονο πολιτισμό είναι ένα αποθαρρυντικό πλην όμως αναγκαίο καθήκον. Ο Χριστιανισμός της Βίβλου είναι αληθινά επαναστατικός. Μερικές πλευρές του πολιτισμού πρέπει να αμφισβητούνται από την Εκκλησία. Άλλες θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να μετασχηματιστούν. Και άλλες πάλι θα πρέπει να υιοθετούνται πανηγυρικά. Η κατανόηση, η διδασκαλία και η παραδειγματική επίδειξη της ενδεδειγμένης στάσης έναντι των πολιτισμικών ηθών εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο στην υπηρέτηση του λόγου των Ευαγγελίων τον 21ο αι., και μάλιστα στον ίδιο βαθμό που τούτο ίσχυε και κατά τον 1ο αι.1

Η θεολογική επετηρίδα Κρίσιμοι Καιροί στοχεύει με τις βιβλικές, ιστορικές και σύγχρονες πηγές που εμφανίζονται στην παρούσα θεματική κατηγορία να ενθαρρύνει τη σύζευξη του πολιτισμού με τον μετασχηματισμό του βίου, αλλά και τη μαρτυρία ενάντια σε επιταγές του σύγχρονου πολιτισμού, μαρτυρία που κατά το παρελθόν συγκλόνισε την οικουμένη.

Υποσημειώσεις:
1

Βλ. τα άρθρα «Πολιτισμική διπλωματία» και «Η έλλειψη ανοχής του ‘‘Ανεκτικού’’»