English Español Français Русский Português 中文(简体) 中文(繁體)
Σημείωμα του Εκδότη
> Βιβλικές Αναφορές > Ιστορικά Προηγούμενα > Κείμενα και Παραπομπές > Σύγχρονες Τάσεις
> Αρχική > Σημείωμα του Εκδότη


Αγαπητέ ποιμένα/θεολόγε,

Στο πέρασμα των ετών, η σύζυγός μου και εγώ εργαστήκαμε σε τομείς που θεωρούνται σημαντικοί για την κοινωνία, εκείνη στα ΜΜΕ και εγώ στον κόσμο των επιχειρήσεων. Στην επαγγελματική σταδιοδρομία και τα ταξίδια μας, γίναμε μάρτυρες της δραματικής μείωσης της επιρροής της Εκκλησίας και ακολούθως της παρακμής της πνευματικής και ηθικής ζωτικότητας του πολιτισμού μας. Ενισχύθηκε μέσα μας η αντίληψη ότι η ελπίδα ενός λαού και της δημοκρατίας δεν έγκειται στους εκλεγμένους πολιτικούς αξιωματούχους, τους επιχειρηματίες, τους στρατιωτικούς ηγέτες, τους ακαδημαϊκούς ή τις προσωπικότητες του κόσμου της ενημέρωσης. Εναπόκειται πλέον αυτή στην πίστη των χριστιανών ποιμένων.

Ένας τέτοιος ποιμένας ήταν και ο Αντρέ Τροκμέ (André Trocmé), που υπηρετούσε σε μια μικρή προτεσταντική εκκλησία της νότιας Γαλλίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Χάρη κυρίως στο κήρυγμά του, το χωριό Σαμπόν (Chambon) έγινε καταφύγιο για τους Εβραίους που κατόρθωναν να διαφύγουν τις διώξεις των Ναζί. Με κίνδυνο της ζωής τους, ο ίδιος και το ποίμνιό του έκρυβαν αυτούς τους κατατρεγμένους μέχρι να καταφέρουν να διαφύγουν στην Ελβετία. Υπακούοντας στη διδασκαλία του Θείου Λόγου, θεωρούσαν τη σωτηρία αυτών των ανθρώπων ως χριστιανικό τους καθήκον.

Πολλοί θα έχουν ακούσει για τις προσπάθειες που κατέβαλε στο κοινοβούλιο ο Γουίλιαμ Γουίλμπερφορς (William Wilberforce) με στόχο την κατάργηση του βρετανικού δουλεμπορίου. Λίγοι, όμως, θα γνωρίζουν για τις πνευματικές του καταβολές και για την εκκλησία της γενέτειράς του, το Κλάπαμ της Αγγλίας. Εκεί ήταν όπου ο Γουίλμπερφορς θωρακίστηκε και εμπνεύστηκε πνευματικά από το κήρυγμα του Τζων Βενν (John Venn). Ονειρευόμαστε μια νέα γενιά από πολλούς Τζων Βενν που θα εμπνεύσουν και θα καθοδηγήσουν μια νέα γενιά από πολλούς Γουίλιαμ Γουίλμπερφορς.

Κρίσιμοι καιροί, λοιπόν, οι σημερινοί. Πολλοί λένε ότι η Δύση είναι «ο κομμένος ανθός του πολιτισμού», που ελάχιστα πια στηρίζεται στα χριστιανικά οράματα που κάποτε της έδιναν ζωή. Ο ανθός μαραίνεται με ραγδαίο ρυθμό∙ ποθούμε απεγνωσμένα την πνευματική του αναγέννηση, μιαν αναγέννηση που θα στηρίζεται στον Ιησού Χριστό και το Λόγο Του.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο μεγάλος αγώνας της εποχής μας είναι η ενίσχυση, η προετοιμασία και η ενθάρρυνση του ποιμένα/θεολόγου στο έργο που ο Θεός του έχει ορίσει. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε τον δικτυακό τόπο Kairos Journal.

Με ειλικρίνεια,
Εμμανουήλ Καμπούρης

Κρίσιμοι Καιροί